Κατηγορίες
Νέα

Επιμορφωτικά σεμινάρια για την προώθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Άμφισσα

Στις 19 και 20 Μαρτίου 2019, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας διοργάνωσαν, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Άμφισσας, επιμορφωτικά σεμινάρια για την Πνευματική Ιδιοκτησία και τα Συγγενικά Δικαιώματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 19 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τους εκπροσώπους του ΟΠΙ υποδέχτηκαν η κα Αθηνά Καστανά, Προϊστάμενη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, ο κ. Θεόδωρος Μήταλας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας και η κα Ασημίνα Μισιρλή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας.

Σκοπός του πρώτου σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Φωκίδας σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα» που εκπόνησε ο ΟΠΙ και τη σημασία του έργου των δημιουργών (συγγραφέων, εικαστικών, φωτογράφων, μουσικοσυνθετών, δημιουργών λογισμικού, κλπ.) και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων (τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών, εκδοτών, παραγωγών ταινιών και δισκογραφικών εταιρειών). Η ενημέρωση αφορούσε και στις εξαιρέσεις που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αλλά και τους μαθητές.

Οι εκπρόσωποι του ΟΠΙ απάντησαν στα ερωτήματα που είχαν την ευκαιρία να θέσουν οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τα ζητήματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας που τους απασχολούν κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού τους έργου.

Την Τετάρτη, 20 Μαρτίου οι εκπρόσωποι του ΟΠΙ μίλησαν στους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Α’ και Γ’ Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, της ΣΤ’ τάξης του Β’ Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας και της Ε’ τάξης του Δ’ Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας.

Η επιστημονική συνεργάτιδα του ΟΠΙ κα Μαρία Σινανίδου εξήγησε στα παιδιά με απλό τρόπο τη σημασία που έχει η προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την καλλιτεχνική δημιουργία. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας το παιχνίδι του quiz του copyrightschool.gr ενώ είδαν και την ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με τον ‘Όταν ο Ορφέας δημιουργούσε’. Η κα Σινανίδου βασιζόμενη στις απαντήσεις των μαθητών στις ερωτήσεις του quiz, είχε την ευκαιρία να τους εξηγήσει τις βασικές έννοιες της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ενώ συζήτησε μαζί τους και απάντησε στις απορίες τους.

Στα παιδιά και στους δασκάλους τους διανεμήθηκαν ο Οδηγός για μαθητές, το κόμικ για την Πνευματική Ιδιοκτησία, κάρτες και αυτοκόλλητα με το λογότυπο του προγράμματος, καθώς και Οδηγοί για Δασκάλους.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την εκδήλωση.