Κατηγορίες
Νέα

Δίκτυο IPInEducation- Συμμετοχή ΟΠΙ με ομιλία

Στις 16 και 17 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης η συνεδρίαση του πανευρωπαϊκού δικτύου Intellectual Property (IP) In Education.

To δίκτυο IP in Education είναι μία πρωτοβουλία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και έχει στόχο να φέρει σε επαφή εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Παιδείας των κρατών μελών της ΕΕ και εκπροσώπους των εθνικών γραφείων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ) με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής προσέγγισης για τη διανοητική ιδιοκτησία στην εκπαίδευση. Ο ΟΠΙ είναι μέλος του δικτύου από το 2015.

H συνάντηση διοργανώθηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) και ξεκίνησε με χαιρετισμούς της κας Ζέττας Μακρή, Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και του κ. Joáo Negrao, Εκτελεστικού Διευθυντή  του EUIPO.

Η συνάντηση συνεχίστηκε με ομιλίες και ενημερώσεις από το EUIPO, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας σχετικά με θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας και εκπαίδευσης και ενσωμάτωσής της στα προγράμματα σπουδών. Ο ΟΠΙ με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων του προγράμματος Greek Copyright School παρουσίασε τη στρατηγική και τις δράσεις του για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ακολούθησε παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Junior Achievement (JA) που ασχολείται με την παροχή δεξιοτήτων και προγραμμάτων επιχειρηματικότητας για νέους. Η Εσθονία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία συζήτησαν έπειτα σε πάνελ την  ενσωμάτωση της διανοητικής ιδιοκτησίας στα εθνικά προγράμματα σπουδών τους.  Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε εργαστήρια που επικεντρώθηκαν: α) στην εφαρμογή καλών πρακτικών για την ενσωμάτωση της διανοητικής ιδιοκτησίας στα προγράμματα σπουδών, β) στην προώθηση της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα και γ) στις καλές πρακτικές για τη χρήση του GenAI στην εκπαίδευση.

Η δεύτερη μέρα της συνεδρίασης ξεκίνησε με ανατροφοδότηση από τα εργαστήρια της πρώτης ημέρας. Ακολούθησε παρουσίαση των νέων χαρακτηριστικών του ανοιχτού διαδικτυακού μαθηματος (MOOC) IP Essentials που έχει δημιουργήσει ο EUIPO. Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) παρουσίασε τις νέες δραστηριότητές του και το European Trade Union Committee for Education (ETUCE) παρουσίασε τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Η συνεδρίαση έκλεισε με συμπεράσματα από τον Kari Kivinen (EUIPO) υπεύθυνο του προγράμματος IP in Education.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την εκδήλωση