Νέα

Την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022, ο ΟΠΙ πραγματοποίησε την τρίτη προγραμματισμένη επίσκεψη στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας για τη σχολική χρονιά 2022-2023.

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας επίσκεψης η δικηγόρος, επιστημονική συνεργάτης του ΟΠΙ, κα Μαρία Γ. Σινανίδου μίλησε στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου για τις βασικές αρχές της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη σημασία της προστασίας της αλλά και την αποφυγή ενεργειών που τη θίγουν με έμφαση στο ψηφιακό περιβάλλον. Επιπλέον, παρουσίασε τον ΟΠΙ και τις υπηρεσίες που παρέχει στο κοινό.

- Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) - Δημόσια Διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση των Οδηγιών ΕΕ 2019/789, 2019/790 και 2006/115

- Επιστημονική Εκδήλωση: «Πνευματική Ιδιοκτησία και Δικαιοσύνη»...

Τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022, ο ΟΠΙ συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθήνας για τη σχολική χρονιά 2022-2023, πραγματοποίησε τη δεύτερη από τρεις προγραμματισμένες επισκέψεις στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης επίσκεψης η δικηγόρος, επιστημονική συνεργάτης του ΟΠΙ, κα Μαρία Γ. Σινανίδου μίλησε στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου για τις βασικές αρχές της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη σημασία της προστασίας της αλλά και την αποφυγή ενεργειών που τη θίγουν με έμφαση στο ψηφιακό περιβάλλον. Επιπλέον, παρουσίασε τον ΟΠΙ και τις υπηρεσίες που παρέχει στο κοινό.

Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022, ο ΟΠΙ ξεκίνησε τη συνεργασία του με το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθήνας για τη σχολική χρονιά 2022-2023, καθώς πραγματοποίησε την πρώτη από τρεις προγραμματισμένες επισκέψεις στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης επίσκεψης οι εκπρόσωποι του ΟΠΙ, κα Μαρία Γ. Σινανίδου  και κος Γιάννης Αναγνωστόπουλος μίλησαν στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου σχετικά με τον ΟΠΙ, τις υπηρεσίες που παρέχει στο κοινό, την έννοια και σημασία του σεβασμού των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και την αποφυγή ενεργειών που θίγουν τέτοια δικαιώματα με έμφαση στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε Δεοντολογικές Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) και των Δεδομένων στη διδασκαλία και τη μάθηση για εκπαιδευτικούς. Οι κατευθυντήριες γραμμές εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η ΤΝ στα σχολεία με σκοπό, αφενός, να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στη διδασκαλία και τη μάθηση και, αφετέρου, να υποστηριχθεί η διεκπεραίωση διοικητικών καθηκόντων σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

- Η μουσική συλλογή της ΑΕΠΙ παραδόθηκε απο το ΥΠΠΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής

- Επιστημονική Εκδήλωση : «Πνευματική Ιδιοκτησία και Δικαιοσύνη» (21.10.2022)

- Κύπρος - Ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (Τροποποιητικός Νόμος) του 2022....

Το Πρόγραμμα Νέων Εμπειρογνωμόνων/Young Experts Program (YEP) του WIPO απευθύνεται σε νέους κάτω των 35 ετών και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά ηγετών στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας. Μέσω αυτού του διετούς προγράμματος, νέα και ταλαντούχα άτομα θα εκπαιδευτούν όχι μόνο να κατανοούν τις τεχνικές πτυχές της διανοητικής ιδιοκτησίας αλλά και να τις εφαρμόζουν στην πράξη, ώστε να έχουν αντίκτυπο σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

Ο ΟΠΙ και η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας ως στόχο τη στενότερη συνεργασία και ενίσχυση των δεσμών των δύο φορέων προχωρήσανε στις 13.09.2022 στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

Ο ΟΠΙ ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα RESPECT. Το RESPECT είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους ηλικίας 15-24 ετών σχετικά με τη ζημία που προκαλείται από τη διαδικτυακή πειρατεία, να μειώσει τη λήψη ψηφιακού περιεχομένου από παράνομες πηγές και να ενθαρρύνει τη χρήση νόμιμων εναλλακτικών.

- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αμοιβή εκτελεστών καλλιτεχνών μουσικών έργων και παραγωγών από τρίτες (εκτός ΕΕ) χώρες για τη χρήση ηχογραφημένης μουσικής εντός της ΕΕ

- Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΙ και WIPO

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου αγώνας ρητορικής του προγράμματος RESPECT με θέμα «Διαδικτυακή πειρατεία : Ευθύνη και αντιμετώπιση. Οφέλη για τη δημιουργία και το χρήστη». Τον αγώνα διοργάνωσαν ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η ELSA Αθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης RESPECT.

Ο ΟΠΙ υλοποιεί πρόγραμμα της ΕΕ με θέμα την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων και τη χρήση νόμιμων πηγών περιεχομένου στο διαδίκτυο.

- Νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την Digital Services Act (DSA) και την Digital Markets Act (DMA)

- Το βιβλίο είναι παρέα! - Νέο βίντεο από το RESPECT

Αναρωτιέστε πώς;

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος RESPECT, σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος σε διαγωνισμό φωτογραφίας στο Instagram. Με τη συμμετοχή σας, εκτός από την πιθανότητα να κερδίσετε συνδρομές σε Cosmote TV και NOVA, θα βοηθήσετε στην ευαισθητοποίηση για τον σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων στηρίζoντας έτσι τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες.

Δημοσιεύθηκε η τρίτη έκδοση (2022) του Πίνακα Αποτελεσμάτων για τη Διανοητική Ιδιοκτησία και τη Νεολαία από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Ο Πίνακας παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τις συμπεριφορές των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου αγώνας ρητορικής του προγράμματος RESPECT με θέμα «Διαδικτυακή πειρατεία : Ευθύνη και αντιμετώπιση. Οφέλη για τη δημιουργία και το χρήστη». Τον αγώνα διοργάνωσαν ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η ELSA Αθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης RESPECT.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο τις Οδηγίες 2019/789 και 2019/790

- Νέο βίντεο από το πρόγραμμα RESPECT - Αν αγαπάς τον κινηματογράφο...

- Συνάντηση δικτύου Agorateka

- Συνάντηση δικτύου IP in Education...

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, εκπρόσωποι του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Διευθυντή του σχολείου κ. Καπετανάκη.

- ΔΕΕ, Απόφαση στην υπόθεση C-401/19, καταγγελία της Πολωνικής Κυβέρνησης κατά του άρθρου 17 της Οδηγίας 2019/790

- Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας 2022

- EUIPΟ, Out-of-commerce Works Portal Datathlon...

26.04.2022

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ)/World Intellectual Property Organization (WIPO) είναι «Διανοητική Ιδιοκτησία και Νέοι: Καινοτομία για ένα καλύτερο μέλλον».